Átadáshoz közeledik a szentgotthárdi törpe vízerőmű

Cseh turbinák Gotthárdon

2015.03.27.

Riporter: Woki Zoltán

A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amely nagy történelmi múltra tekint vissza kiszámíthatósága és folyamatossága miatt. Már az ókortól előszeretettel használták öntözésre, malmok meghajtására, de az iparban is, például a textilgyártásnál. A víz energiáját főleg Kínában, Egyiptomban és Mezopotámiában hasznosították vízkerekek által. A vízerőmű nem használ fel fosszilis energiahordozót (szén, gáz, kőolaj), nem szennyezi a környezetet, nem termel szén-dioxidot vagy más, üvegházhatást kiváltó gázt.

Szentgotthárdon 2013. július 11-én kezdődött el egy törpe vízerőmű építése Magyarország Kormánya és az Európai Unió 180,91 millió Ft-os támogatásával, amely befejezéséhez közeledik. Ebből az alkalomból kerestük meg a Kőrös Consult Kft. Generálkivitelező projektmenedzserét, Kránicz Gábort, aki a Carpathia Vízerőmű Kft. megbízásából vezeti a munkálatokat.

- Mekkora lesz a vízerőmű teljesítménye?

- 310 KW, amely megfelel kb. 100 háztartás energiaszükségletének. A megtermelt villamos energia tápkábelen keresztül az E-on hálózatába kerül. A későbbi üzemeltető (Carpathia Vízerőmű Kft.) területhasználati díjat fizet a szentgotthárdi önkormányzatnak, amely évi néhány millió Ft.

- A vízerőmű hagyományosnak vagy újszerűnek tekinthető-e?

- Maga a vízerő hasznosítás nem újszerű beruházás Magyarországon, azonban az eddigi vízerőműveknél főleg a propeller, hajócsavar-szerű Kaplan turbinákat használták, az itteni két turbina ún. archimédeszi típusú csiga. A vízerőmű mintaprojektnek, tanulmányerőműnek is tekinthető, amely oktatási, demonstrációs, de turisztikai célokat is szolgálhat, figyelembe véve a teljes duzzasztót a mellette lévő hallépcsővel, csónakcsúszdával. Úgy lett építve, hogy igény és pénzügyi forrás esetén a meglévő duzzasztó folytatásaként egy átívelő híd is megépíthető legyen.

- Hol gyártották ezeket a hatalmas turbinákat?

- Csehországban, ahonnan speciális mély-bölcsős tréleren szállították Szentgotthárdra a nagy méret miatt. Kb. 13 m hosszú, 3,4 m az átmérője és 20 tonna a súlya.

- Mennyire befolyásolja a kisebb vagy magasabb vízállás az erőmű egyenletes működését?

- Csak kis mértékben. Alacsony és közepes vízállásnál a Rába vize közvetlenül ömlik a turbinákra, magas vízállásnál egy part felőli elkerülő csatorna (árapasztó) vezeti el a felesleges vízmennyiséget.

- Voltak-e váratlan nehézségek, problémák az eddigi munkálatok során?

- Igen, a tavalyi nagy árvizek négyszer is gondot okoztak, ezek alkalmával a munkagödör teljesen víz alá került, és az árhullám levonultával nagy mennyiségű hordalékot kellett minden esetben kiszivattyúzni és kitakarítani. Az 1904-ben épült és háromszor felújított eredeti duzzasztó lebontása közben is sok váratlan föld alatti szerkezeti elemmel találkoztunk, amelyek eltávolítása nem volt mindig egyszerű.

- Van-e csúszás a tervhez képest, mikor várható a próbaüzem és az átadás?

- Nincs különösebb lemaradás, ha semmilyen rendkívüli esemény nem jön közbe, akkor májusban tervezzük az átadást kéthetes próbaüzem után.